wat is een strikmutsje
Een strikmutsje is eigenlijk onmisbaar in je babyuitzet. Naast het feit dat het mutsje er lief uitziet, heeft het een paar geweldige eigenschappen. In dit blog vertel ik je graag meer over de mutsjes.
Wat doet het voor mij?
Ik zit aan de eettafel en probeer me te concentreren op het schrijven van een nieuw blog artikel. Frank zit televisie te kijken en Kim zingt liedjes, terwijl ze de eenhoorn op de kleurplaat voorziet van paarse manen. Wessel doet een spelletje op zijn tablet en ik wordt langzaam gek van al die verschillende geluidjes. Ik pak de capuchon van mijn hoodie en trek hem over mijn hoofd. Dat voelt zoveel beter, de geluiden worden gedempt en langzaam komt mijn hoofd weer tot rust. Herkenbaar? Dan begrijp je misschien al een beetje wat zo’n strikmutsje voor je kind kan doen.
Het strikmutsje haalde mij gelijk over. Ik kocht het mutsje voor onze trouwdag, maar we hebben deze toen niet gebruikt, omdat het zo extreem warm was. Vlak daarna gingen we op huwelijksreis met de kinderen en toen we thuis de deur uitliepen griste ik nog snel het mutsje mee, je weet maar nooit waar het goed voor is. Eenmaal in het vliegtuig wilde Kim niet slapen en huilde ze alleen maar, zelfs mijn borst kon haar geen troost bieden. Ik zette het mutsje bij Kim op, ze slaakte een diepe zucht en viel bijna direct in slaap. Zelfs mijn man was toen overtuigd van het nut van zo’n mutsje. Vanaf dat moment gebruikten we het mutsje met regelmaat als ze overprikkeld was of als we ergens heen gingen waar ze mogelijk last zou kunnen krijgen van prikkels zoals op verjaardagen, een bezoekje aan de markt, drukke winkels en andere momenten met veel geluiden.
Wat doet het nog meer?
Behalve de eigenschap dat het de prikkels afzwakt, helpt het je kindje ook om op temperatuur te blijven. Een pasgeboren baby heeft nog wat moeite om zelf zijn temperatuur te regelen. Een baby heeft in verhouding een groot hoofd én een open fontanel, waardoor hij snel warmte verliest. Met een strikmutsje verliest je kindje deze warmte niet.
Welk materiaal wordt gebruikt?
Strikmutsjes zijn er in verschillende kleuren, vormen en materialen. De kleur is natuurlijk afhankelijk van je smaak, maar de vorm is wel belangrijk. Zorg ervoor dat het mutsje groot genoeg is om het hoofdje en de oren te bedekken, maar niet zo groot dat het voorhoofd afgedekt wordt. De touwtjes moeten lang genoeg zijn om het mutsje correct te kunnen knopen.
Een wol-zijde variant kan zowel in de zomer als in de winter gebruikt worden. Zijde heeft de eigenschap om warmte vast te houden als het koud is en werkt verkoelend als het warm is. Zowel wol als zijde kan maximaal 30% van haar eigen gewicht aan vocht absorberen zonder dat de baby nat aanvoelt, dit zorgt ervoor dat de baby niet te veel afkoelt door transpiratie. In geval van bijvoorbeeld een allergie voor wol of eczeem kun je ook kiezen voor alleen zijde. Wol is vooral in de winter erg lekker en je kunt een wollen mutsje ook over je wol-zijde mutsje doen. Katoenen mutsjes zijn er vaak leuke kleuren en verschillende printjes, maar ze nemen minder vocht op waardoor je kindje sneller kan afkoelen. Houd hier rekening mee bij het dragen.
Hoe strik je een mutsje?
Zet het mutsje bij je kindje op. Het mutsje moet het hele hoofdje en de oren bedekken, maar het voorhoofd moet voldoende vrij blijven. Zo kan je kindje nog wel de omgevingstemperatuur ervaren en dat is belangrijk. De lange touwtjes kruis je nu over de borst van je kindje en knoop je daarna onder de armpjes door op de rug. Als de touwtjes lang genoeg zijn is afknopen in de zij het prettigst, zodat ze niet op de knoop liggen. Wanneer je op deze manier het strikmutsje knoopt en het zou onverhoopt afzakken, dan zullen de touwtjes niet om het nekje blijven hangen.