Wasbare billendoekjes

Bij ons eerste kindje, Wessel, gebruikte ik wegwerpluiers en wegwerpdoekjes, wasbare luiers kende ik wel van vroeger, maar dat leek me veel gedoe. Bij mijn zusje werden wasbare luiers gebruikt en daar kwamen veel hydrofiel doeken, iets van plastic broekjes, veiligheidsspelden en heel veel wassen aan te pas. Nee, dat leek me veel te veel gehannes. Wist ik toen maar beter, want Wessel had wekelijks spuitluiers tot in zijn nek! Dat gebeurde natuurlijk op de meest onmogelijke momenten en tijden, wanneer je in de supermarkt je weekboodschappen doet, wanneer je bij iemand op visite bent die je niet zo goed kent en in de bus op weg naar het ziekenhuis.

Een vriendin liet me kennis maken met de nieuwe wasbare luiers en die waren helemaal niet zoals ik me herinnerde van vroeger, maar ze waren juist super leuk en gemakkelijk in het gebruik. Toen ik in verwachting raakte van ons tweede kindje (Kim), ging ik me meer verdiepen in wasbare alternatieven. Ik kwam er achter dat het -naast milieuvriendelijker én veel leuker- ook nog eens voordeliger is. Het is even een uitgave ineens, maar als je het omrekent heb je die investering er snel uit. Het bijkomende voordeel is dat je ze weer door kan verkopen wanneer je kindje zinnelijk is. Dat lijkt me met wegwerp luiers toch een beetje gek: ‘Te koop WEGWERP luiers, gebruikt maar kunnen nog prima een ronde mee!’.

Wat doet het voor mij?

Ik was dus al snel helemaal om voor wasbare luiers, maar wasbare billendoekjes vond ik nog steeds een vies idee. Je veegt er poep mee weg en daarna gaat het dan in mijn wasmachine? Jakkes! Nee, ik ging echt niet aan de wasbare billendoekjes, dus op naar de winkel om daar wat pakken in te slaan!

Kim had echter regelmatig last van spuitluiers en kapotte billetjes (later kwamen we er achter dat ze koemelk-allergie heeft). Dankzij de wasbare luiers bleef alles –meestal- netjes binnen de luier, maar die geparfumeerde doekjes op die kapotte billetjes, dat ging me echt aan het hart. En dan heb ik het niet eens over die lucht aan je handen! Je zit in een lunchroom en hebt een lekker broodje tonijn of kroket besteld en … ja hoor, een poepbroek! Je verschoont de kleine op het toilet, veegt alles netjes af met zo’n billendoekje en keert hongerig terug naar je plek waar het broodje ligt te wachten. Je valt met twee handen aan op je broodje en op het moment dat je een hap neemt … ruik je die chemische parfumlucht, die je aan een poepluier doet denken (en ja óók nadat je je handen gewassen hebt).

Langzaam maar zeker zwichtte ik toch voor die wasbare variant en wat was ik blij! Nooit meer stress of de winkel nog wel open is, omdat de luiers of billendoekjes op zijn, geen huilend meisje meer bij het verschonen, beduidend minder afval én last but not least: geen stinkende handen meer!. Een bijkomend voordeel van wasbare doekjes is ook nog dat je er veel minder van nodig hebt dan bij de wegwerp exemplaren. Dit heeft te maken met de structuur van de doekjes. De wasbare doekjes zijn grover en nemen daardoor meer vuil op.

Wat heb je nodig?

Voor wasbare billendoekjes heb je in principe alleen water nodig. Er zijn verschillende methodes voor het gebruik van de doekjes. Je kunt ze vochtig in een doosje doen, dit is ideaal omdat de doekjes dan gebruiksklaar zijn. Je kunt dan eventueel etherische olie aan het water toevoegen. Het nadeel van deze methode is dat je de doekjes na een paar dagen moet wassen ook al heb je ze niet gebruikt.

Je kunt de doekjes ook droog bewaren en met een sprayflesje nat maken op het moment dat je ze nodig hebt. Je kunt in dat flesje puur water doen of je zelf gemaakte billenspray, die aangevuld met etherische olie. Ik vind het nadeel dat je de doekjes dan niet zo nat krijgt en dat het -zeker als je kindje wat meer ontlasting heeft- iets lastiger schoonmaakt.

Natuurlijk kun je ook gewoon hydrofiel washandjes gebruiken, maar deze nemen veel minder vuil op en zijn minder leuk om te zien.

Hoe was je zoiets?

Je kunt de vuile doekjes het best direct in een waszak of wetbag stoppen, zo hoef je ze later niet nog eens aan te raken en kun je ze met zak en al in de wasmachine gooien. Doe –bij de wetbag- wel even de rits open voor je hem in de wasmachine gooit. Doe je dat niet –en hier spreekt de ervaringsdeskundige- dan zijn ze daarna nog net zo vies als voor die tijd. Zijn de doekjes heel erg vies? Dan kun je ze eerst even een beetje uitspoelen of een voorwas programma gebruiken.

Hoe maak ik zelf billenspray?

Voor je zelfgemaakte billenspray kun je kiezen uit verschillende toevoegingen. Hieronder geef ik je wat voorbeelden.

  • Een theelepel biologische kokosolie (antibacterieel en verzorgend)
  • Een druppel baby wash (liefst een natuurlijke variant, anders heb je nog te maken met parfum)
  • Een druppel lavendelolie (antibacterieel en pijnstillend)
  • Heet water met een zakje kamillethee (kalmerend, wel eerst even laten afkoelen)
  • Een druppel tea tree olie (voor extra hygiëne, maar let op: dit kan bij wondjes prikken)



Inschrijven voor de nieuwsbrief



Aanmelden

Over ons

Wij zijn er voor je vanaf de eerste vieze luier, helpen je in periode "waneer mag hij eindelijk naar de basisschool", helpen die friemelhandjes bezig te houden tot dat ze bijna te oud zijn om te knutselen maar dit stiekem toch nog graag samen aan tafel doen. Mis je iets of wil je net wat anders, stuur dan gerust een mailtje.

Contact

Natuurlijk Manon 
Putterweg 46
3851 GD Ermelo
info@natuurlijkmanon.nl
+316(0)23462751

Powered by CCV Shop software webshop